K9FitVest

For lidt over en uge siden modtog jeg de nye K9fitveste fra USA. At få pakker med nye himstregimser til klinikken eller til hundene er altid lidt lige som juleaften.

IMG_0297

Men hvad bruger man en fitvest til og hvad er hensigten ved brugen heraf?

Faktisk har fitvest flere forskellige formål alt efter hvordan man anvender den:

 • Gradvis tilvænning af terapeutisk restistance (modstands) træning
 • Sensorisk integration
 • Køling
 • Sikkerhed

Modstandstræning

Det er jo ikke sådan lige til at sætte vores hunde til at lave styrketræning som vi mennesker kan lave med vægte I fitnesscenteret. Det er her fitvest kommer ind I billedet; inde under de små grå reflekser på ryggen er der små lommer, hvori man kan placere de medfølgende vægte. Formålet er at øge hundens styrke og udholdenhed. Der er 3 niveauer af vægte og level 1 følger med, når man køber vesten. Level 1 vægtene i str. M vejer tilsammen 780g og i small 390g. Level 2 og 3 kan tilkøbes, når hundens fysik er klar til den øgede belastning. Med vesten medfølger også en grundig vejledning til opvarmning før træning med vesten, hvilke øvelser det anbefales, at man lægger ud med, samt hvordan man sørger for at hunden køles af på en fornuftig måde, når træningen er afsluttet.

Hvad jeg dog ikke kan anbefale er at følge rådet om at lade sin hund lege boldleg (apport) med vesten på. Generelt fraråder jeg boldleg, da det er utrolig belastende for hundens krop grundet kraftige opbremsning, accelerationer og vrid. Så I min verden er dette NO GO. Derudover er øvelserne ganske fornuftige. Dog skal man være opmærksom på, at hunden først skal være sikker I udførsel af dem UDEN vægt, inden man begynder at lave dem med vesten på.

Så her er lidt guidelines til brug af vesten med vægte:

 • Du skal have dyrlægens godkendelse af at din hund er fysisk fit og uden ortopædiske lidelser, særligt hofte og rygproblemer, inden du begynder træningen. Ideelt set er træning overvåget og tilrettelagt af dyrlægen.
 • Sørg for gradvis tilvænning til vesten
 • Træningen er kun for fuldt udvoksede hunde
 • Sørg altid for at varme hunden op inden træningen påbegyndes
 • Husk fleksibilitetsøvelser sideløbende med styrketræningen
 • 48 timers restitution er essentiel for fremgang! Så sørg for der altid går 48 timer mellem du træner med fitvest.
 • Ernæring spiller en vigtig rolle, når vi ønsker fysisk fremgang – hold øje med bloggen I nærmeste fremtid for mere info om emnet

12604952_10153748885975837_3432194655459992647_o

Sensorisk integration

Vesten er lavet af slidstærkt elastisk materiale og det er meningen, at den skal sidde helt tæt på kroppen. Det skyldes både at vægtene ikke skal kunne glide eller ryge ned af siden på hunden (giver en helt forkert belastning) men også at vesten kan fungerer som en thundershirt, hvor trykket på thorax aktiverer det parasympatiske nervesystem (rest and digest) og giver en afslappende effekt. Følg det skema der findes på caninegyms hjemmeside, så risikerer du ikke at vesten sidder hverken for stramt eller for løst.

Køling

I stedet for at komme vægte I lommerne, kan man tilkøbe køleelementer også kaldet cold packs. Cold packs kan også bruges til nedkøling af akutte skader. Der er dog ikke tale om køleelementer der skal I fryseren eller lign.

Sikkerhed

De grå partier på vestens overside er reflekser, så vesten kan også bruges som til at øge sandsynligheden for at blive set I de mørke tider.

Jeg synes at fitvestene er en rigtig fornuftigt måde at styrke sin ellers sunde og raske hund på. Agility er ekstremsport og jo mere jeg kan gøre for at mine hunde hunde er i topform jo bedre. I videoen nedenfor kan I se de aktiviteter og øvelser vi pt. arbejder med med den letteste af vægtene. Husk at første trin i alle øvelserne er, at hunden kan udføre dem kontrolleret og sikkert uden vesten – først herefter tages vesten i brug.

Myter og fakta

Agility og FitVest?

Da jeg havde fået vestene hjem, skulle de selvfølgelig afprøves og hvor bedre end over i min hal, hvor vi træner alt andet, nu hvor der var sne uden for? Det betød også, at der røg et billede på facebook af Sol iført vest med agilityforhindringer I baggrunden – billedet nedenfor. Agilityforhindringerne affødte åbenbart en misforståelse af, at jeg trænede agility med hunde iført FitVest og tilhørende vægte. Lad mig lige slå fast, at jeg aldrig kunne finde på at lave noget så omsonst, som at lade min hund løbe agility med en fitvest på! Antagelsen gjorde unægteligt min søndag aften langt mere underholdende end ellers, men underholdningsværdien faldt hurtigt og en dyb forundring bredte sig dels over at man kunne dristes til at tro, jeg ville kombinere fitvest og agility og dels over at agilityforhindringer i baggrunden kan foranledige sådanne antagelser. Mine hunde bruger dobbelt så langt tid på fysisk styrkende aktivitet for kunne holde i mange år til at løbe agility end de egentlig bruger på agility. Desuden er hallen min arbejdsplads og derfor er løbebånd og alle fitnessbolde ligeledes at finde I hallen. Husk at når I f.eks. ser billeder /video fra træning af mit hvalpehold, hvor der er spring på 65 cm i baggrunden, så er det jo ikke ensbetydende med vi træner spring med hvalpe, men fordi holdet efter er et klasse 3 hold og banen er sat op til dem. Hvis jeg ligeledes tager et billede at min gravide mave, og der tilfældigvis står en øl i baggrunden, er det ikke ensbetydende med, at jeg indtager alkohol under min graviditet.

IMG_0303

Cold Packs og FitVest

I hele sommer halvåret ses adskillige metoder til at køle hunden til stævner og nogle mere hensigtsmæssige end andre. Brug af isklumper, frosne ting, overspuling af hund med vand kan kun frarådes. At lade hunden spise is ellers lade den ligge på kraftigt afkølende tæpper, skaber sammentrækning af blodkar, øger hundens hjertefrekvens og blodtryk og kan skabe en livstruende for hunden. At overhælde hundens krop og hoved med vand skaber fordampning af væsken, I pelsen hvilket udleder varme som naturligvis modvirker hensigten at nedkøle hunde. Ønsker man at hjælpe sin firbenede ven I varmen, kan man, I stedet for fitvest med cold packs, bruge et de specielt udviklede køledækner og overhælde dette med tempereret vand – IKKE koldt vand, da dette har samme effekt som isen beskrevet ovenfor. Man kan også svale hundens bug og ekstremiteter med tempereret vand. Man skal selvfølgelig huske at pille vesten/dækken af hunden i god tid før den skal være fysisk aktiv samt huske tilstrækkelig opvarmning. Mere om emnet når sommeren nærmer sig.

Er der fremover spørgsmål angående hvad jeg foretager mig med mine hunde, så skriv til mig. Derudover kan jeg kun opfordre til at man opsøgende og spørgende i sin tilgang til livet generelt - det skader jo aldrig at lære noget nyt.