Slut på stævnesæsonen 2016
Hvert år når jeg har løbet det sidste stævne, tænker jeg ´Øv, hvor er det ærgerligt, at der ikke rigtig bliver holdt stævner i dk i vinterhalvåret´.
Særligt I år hvor jeg er ´gået glip´af mange af de store stævner, men lige så meget som jeg holder af stævnesæsonnen, lige så stor pris sætter jeg på vinterpausen. Vinterpausen giver mulighed for rekreation, få fornuet sin energi, og være klar til at vende frygtløst tilbage til foråret.
I vinterhalvet er mit primære fokus altid at blive bedre end forrige sæson. Det gælder både hundenes fysiske form, og særligt min egen efter graviditet, men også os som team. Vinterhalvåret er også en unikke mulighed for at ændre på ting, omforme allerede indlært adfærd og gøre performance endnu bedre.
Form
Ingen tvivl om at en stævnesæson, som den vi har I DK, er rigtig hård for hundene. Det er mange lange stævnedage weekend efter weekend med kun et par ugers pause i Juli, hvis man da ikke tager til udlandet. Jeg oplever et langt større behov for kiropraktisk behandling og også højre frekvens af skader fra slutningen af juli og frem til stævnesæsonnens slutter. Gudskelov er folk de seneste par år blevet langt mere opmærksomme på at holde hundene i form, være gode til opvarmning/nedkøling af hundene, så antallet af store pausekrævende skader er faldende.
Her om vinteren arbejder vi med de 4 elementer I mit conditioning program: styrke, udholdenhed, fleksibilitet og balance. Desuden får mine hunde også en lang pause på min. 6 uger, hvor der ikke bliver lavet noget som helst agility. Det giver både hundene en tiltrængt pause.
Team/vedligehold
Dem der træner hos mig, har hørt mig snakke om vedligeholdelsestræning. Med det mener jeg træning, hvor fokus er at vedligeholde bl.a. feltadfærd, slalomindgang, men også forståelse for handling og ikke mindst vedligeholdelse af vores teamwork med hunden. Alt hvad vi har lært hunden kræver vedligehold i mere eller mindre grad. Det er træning, der er tilrettelagt med høj succesrate og som samtidig tester og styrker hundens forståelse for en given adfærd. Denne form for træning omfatter også vedligehold af min timing af handling, som gennem en hel stævnesæson godt kan blive lidt slidt. Både jeg og hundene nyder den slags træning, da succesraten er høj selvom det er vores weak spots vi arbejder med. Vedligeholdelsestræningen kan også omfatte issues, der har været til stævner; det kan være en slalomindgang, der er glippet eller en handlingsform der lige skal skabes lidt mere forståelse for. Vedligeholdelsestræningen tager også udgangspunkt i den enkelte hunds behov; f.eks. hvor ofte har den enkelte hund behov for at blive forstærket I slalomindgangene for at sikre høj succesrate til stævner? Zap har f.eks. stort behov for at blive mindet om hvad kriteriet er for felterne, hvor Sol der meget gerne vil springe langt, skal mindes om værdien I collecte ved drej. Hvor ofte, hvor meget afhænger af den enkelte hund.
Ny adfærd?
Vinterhalvåret giver også mulighed for at træne noget om. Det kan være man vil give felter eller slalom en renovering og her får man en oplagt pause til at kunne gå I dybden med nye ting. Så er der et tidspunkt, hvor man skal træne sine felter om fra stop til løb, så er vinteren det oplagte tidspunkt.
Skal jeg selv have trænet noget om? hmm… måske. Sol skal I hvert fald have proof´et sin springcollection, og have arbejdet noget mere med hastighed og springhøjder og ikke mindst have sat det hele sammen i baneforløb. Zap bliver 8 til februar så det er helt klart noget jeg skal have for øje, når vi laver conditioning. Poncho er også på condotioningholdet. Seven er hundehvalp og skal primært dingle I et stykke legetøj.