Fredagsfakta #1

Vidste du at…

… hundens vildtklo er yderst vigtig, når det gælder aktiv stabilisering af håndleddet?

glimpse-box

Jeg har mange klienter, der spørger hvorfor vildtkloen egentlig er der, og jeg kan godt forstå, hvorfor man eventuelt kunne tro, at den er overflødig og mere til gene end gavn, når hunden f.eks. kommer tilskade med den. Når hunden står, går og traver er vildtkloen og tilhørende tå, som tilsvarer vores tommelfinger, ikke I brug, men under opbremsninger, løb i højt tempo og i vendinger bliver vildtkloen brugt flittigt – den bruges nemlig aktivt, når hundens håndled (carpalled) er i kontakt med underlaget. Du har måske opdaget, at din hund, efter en god spurgtetur, kan have en græstot eller lidt jord samlet på indersiden af kloen? Det er fordi kloen, har stabiliseret håndleddet.

Ved aktiv bevægelse og situationer hvor håndleddet kommer i en yderposition, bruges vildtkloen som stabilisator, ved at gribe fat i underlaget og på den måde forhindre udskridning af håndleddet. En amerikansk undersøgelse har vist, at sportshunde, der har fået ambuteret vildtkloen (dette gøre ofte rutinemæssigt på neonatale hvalpe I staterne), har en langt større risiko for at udvikle gigt I håndledet end ikke-ambuterede hunde.

Så selvom man kunne tro, at vildtkloen ikke tjener noget formål, så er den faktisk yderst vigtig for forbenets funktion.

God fredag!

20992854_1464417366945142_7271255241822980627_n