Fart og Motiviation

Buzzwords for alle agilityfolk med hunde der har fået stemplet langsomme eller umotiverede…

39200146_10156324545680837_2075824631222108160_o

Fart og motivation er ofte et emne man ser kurser udbudt i, og det klinger fordi folk synes f.eks. at deres hunde mangler fart og ikke er motiverede til at udføre en agilitybane. For mig ligger der bare så meget mere bag det at kunne løbe agility i høj fart og med stor motivation – det er ikke et quick fix, hvor det at løbe nemme baner på reduceret højde skaber fart og motivation på den lange bane, for det drejer sig i virkeligheden om empowerment og fysisk kapacitet.

Jeg blev engang spurgt om jeg målrettet havde trænet på fart med Seven. Umiddelbart ville man nok tro at det har været en stor del af mine træning med hende – altså at presse hende til at løbe alt hvad hun kan, men det har faktisk ikke været noget der stod på vores liste. Spørgsmålet fik mig til at tænke, for faktisk synes jeg jo ikke, at jeg gør noget specifikt i min træning med fart for øje. Så da jeg efterfølgende er blevet spurgt hvad jeg har gjort for at få Seven til at løbe så stærkt, så har mit svar været “ikke noget specifikt…”.

Men der er jo noget i min træning, som betinger at fart kan blive et resultet af træningen og det kan summeres ned til empowerment og fysisk kapacitet.

1265965_10151825859865837_1745388150_o

Empowerment
Ordet dækker over 2 ting: the process of becoming stronger and more confident og power given to someone to do something.
Empowerment er noget rigtig mangle hunde ikke har. De mangler initiativ og afventer handleren. Det er bedre at sætte farten ned, afvente og gøre det rigtigt end det er, at lave en fejl. Det er ikke en empowered hund. Hunden der er empowered ved hvor den skal hen, den kan udføre opgaver selvstændigt og med stor iver og er ikke bange for at fejle. Empowerment er ikke et quick fix. Du kan ikke gå hjem efter et enkelt kursus på et par timer med en hund der fremover vil udvise stor iver og løbe stærkt. Det er en process, ikke et mål. En process som skal holdes vedlige, for falder man tilbage i sine vante trænings-og belønningsmetoder, afspejles det lynhurtigt i hunden. Hunden er et produkt af din træning. Empowerment starter allerede når du får din nye hvalp hjem. Det handler om hvordan du lærer hvalpen at lære. Hvordan den lærer at det at tilbyde adfærd for belønning, at den ved at “det værste” der kan ske er at belønning udebliver og man skal prøve igen. Det jeg ofte ser er folk ikke kan lide at hunden fejler og hjælper derfor hunden til at udføre opgaven ved at lokke den – men lokning giver ikke empowerment. Lokning giver pasitivitet. Istedet for at lokke hunden, skal kriteriet for adfærden sænkes, så det bliver nemt for hunden at opnå success. Det fleste er rigtig gode til træne tricks og andre små ting med deres hvalpe, men efterhånden som hvalpen bliver ældre kommer de sportsspecifikke elementer til at fylde mere og mere. Der kommer desuden også mere fokus på færdig adfærd end om hunden har lært alle del elementer og ikke mindst har fuld forståelse for hvad kriteriet er. Det hele bliver lidt en gråzone for hunden, hvor det er svært for den at forstå hvad der er rigtig og forkert. Det er ok til stævner at den bare rammer feltet, men til træning skal den stoppe helt. Resultat bliver en hund der kryper ned af nedgangen eller en hunden der konsekvent springer over feltet. Det samme sker når man går forhurtigt frem i sin træning og hunden der for ikke er helt med på hvad kriteriet er. Det svarer til at du skal finde vej til et stævne du ikke har været til før, så du kører lidt langsommere for at komme det rigtige sted hen og ikke misse en afkørsel. Det samme gælder hunden på agilitybanen – den sætter også farten ned hvis ikke den ved hvor den skal hen.
Det jeg ønsker fra mine hunde er initiativ og entusiasme og det er ikke noget der grundlæggende er trænet på agilitybanen. Det er ligegyldigt om de er på legetøjs eller godbidsbelønning – den primære forstærker afhænger af hvad hunden er mest motiveret af. Dertil kommer et handlingssystem, hvor der ikke er nogen gråzone om hvad hvilken handling eller verbal kommando betyder. Du kan jo ikke køre hurtigt og sikkert hvis ikke du ved hvor du skal hen.

26114652_10155741726550837_8385651843129454526_o

Fysisk kapacitet
Lad os sammenligne 2 sunde og raske hunde af samme alder og race, uden nogle fysiske skavanker som kan give begrænsninger i bevægelse. Den ene hund løber hurtigt og har som oftest den hurtigste tid, den anden udfører banen i anstændigt tempo, og bøvler lidt med at klare det indenfor banetiderne. Den første hund elsker at løbe, og løber dagligt sammen med andre hunde, hvor tophastighed i dobbelt suspensions galop opnåes. Den anden traver på gåturene eller laver en let canter efter noget spændende af og til. Den første hund vil være den der fanger folks opmærksomhed. Den anden hund har dog præcis sammen forudsætning for at kunne løbe lige så hurtigt som den første, men den er simpelthen ikke blevet trænet til det.

Ligesom os mennesker kan hunde trænes fysisk i at løbe hurtigere og accelere bedre, men det kræver at man træner specifikt på det, man ønsker at opnå. En hund kan ikke løbe hurtigere end det dens muskler tillader, selvom du prøver at motivere den til det – den har ikke den fysiske kapacitet til det, men muskler kan trænes, og dermed kan man øge hastigheden. Det er utrolig simpelt, men ofte det der er allermest overset i jagten på hurtigere banetider.

En ting jeg har gjort med Seven, som klart har givet hende en fordel hvad angår fart, er at hun fra lille er trænet i at løbe og derfor elsker at løbe så stærkt som overhoved muligt. Sevens muskler er trænet til at løbe stærkt og det at Seven elsker at løbe hurtigt er kun et plus. ´Træningen´ har været meget simpel: hun har fået lov til at forsøge at løbe efter mine border collier, når de spurter. Som helt lille hvalp handlede det mere om at koordinere den lille pølsekrop, men på sigt som nervesystem og muskler afbejdede bedre og bedre sammen, blev løbet koordineret og hastigheden fulgte med.

26169528_10155771821075837_1666937338202012533_n

Man kan simpelthen ikke forvente at hunde, der aldrig løber alt hvad de kan, pludselig kan levere en overnaturlig fart på en agilitybane. Men som sagt kan vi træne det. Går man igang med performanceoptimere på området, skal man fovente at det tage 6-12 mdr målrettet træning førend man opnår et resultat, der kan ses på hundens banetider.

Men empowerment og fart hænger sammen, så man skal træne på begge dele for at opnå det ønskede resultat. Det kræver ofte at man laver om på sine træningsvaner og ser sin hund med nye øjne. Du skal ikke prøve at få hunden til at passe ned i kassen, men lave en ny kasse som passer til din hund.

883258_10151550717690837_938945728_o