Sevens genetiske farveprofil
De af jer der følger mig på facebook eller instagram har måske lagt mærke til at jeg har været lidt optaget af DNA tests og farvegenetik.
Genetik var et af mine yndlingsfag på universitetet, så det var nemt at score topkarakter i genetikfagene. Særlig farvegenetik har jeg altid fundet meget interessant. Farve er dog aldrig noget, jeg selv kunne finde på at vælge avlsdyr eller hvalp ud fra. Den fejl har jeg lavet en gang… læs mere her om Cosmo.
Men ikke desto mindre er farvegenetik meget fascinerende. Nu her hvor merlegenet er blevet kortlagt og man ved gentest kan undgå parringer, som kan føre til døve/blinde hvalpe. Hidtil har det kun været tænkt som et resultat af dobbelt merle parringer, hvor begge forældredyr synligt var merle. Men merlegenet følger ikke en simpelt dominant/ressesivt arvegang. Faktisk indeholder merle genet hele 7 alleller, og ikke kun 2 som man tidligere har troet (m, M). Har man lyst til at vide mere om merle (locus M) kan man kaste sig over denne artikel: The Story of Merle
I forbindelse med at Seven skal have hvalpe til efteråret, kastede jeg mig ud i af få hende gentestet dels for arvelige sygdomme men også for at finde ud af hendes farvegenotype. Farve genetik er dog ikke helt lige så spændende som hos border collier, da ikke alle farver er tilladt. Så skal man nørde farver er mere spændende at lave farveprofil på en BC end en MAS. Sevens farveprofil afslørede ikke noget, som man ikke kunne se på hende fænotype (fancy ord for det der kommer til udtryk hos hunden, men ikke nødvendigvis det som er genotypisk –altså hvad hundens gener koder for).
Locus E (extension): EE
Locus B (brun): bb
Locus D (dilute): DD
Locus K (dominant sort): kyky
Locus A (agouti): atat
Merle: m/M
Egentlig siger hendes farveprofil bare at hun ikke er australian red, at hun er rød merle tricolour, ikke er dilute (blue eller lilac) og heller ikke bærer af dilute. Men Seven har merlepletter som er fortyndede i farven og dermed fremstår som lilac. Eftersom hun ikke er dilute kan det fortyndede pletter ikke skyldes locus D, men derimod locus M. For at man f.eks. skal kunne blive lilac i farven skal man være bb på Locus B altså en brun pelsfarve og så skal man være dd på Locus D. Det vil sige at Lilac en dobbelt ressesiv farve, da man skal være homozygot på både locus D og Locus B for at få farven frem. Hunden skal derfor have et b og et d fra begge forældre (bb, dd) - derfor er lilac ikke en farve, man ser særlig ofte. Det også misforstået at lilac er kombination af forældre, der er bærere af blå og brun, selvom der eksempelvis står på border collie klubbens hjemmeside. Man kan godt være bærer af brun (Bb) men man kan ikke være bærer af blå (BBdd eller Bbdd), da blå forekommer når fortyndergenet virker på sort pelsfarve. Men kan tilgengæld godt være blå og samtidig bærer af brun. Hvis man lige som jeg synes at disse pelsfarver er noget så spændende, så kan man få styr på sin basale farvegenetik her doggygenetics.
Sevens merletest bliver sendt afsted i morgen, og jeg er noget så spændt på at se hvilke alleller hun har på locus M. Dels fordi det vil forklare præcis hvorfra hendes fortyndede pletter stammer fra, men også fordi det har betydning for valg af hanhund. Jeg sender også en farvetest afsted på Sol, fordi hun er en kombi af en blue sable og en blue merle, og jeg er farvenørd og nødt til at vide hvad hendes gener koder for.